A GST Generál Kft közreműködésével Magyarországon egyedülálló módon került sor egy konténerekből álló mobil kórház felépítésére. A kormány a rendkívüli járványhelyzetre való gyors reagálásként határozta el, hogy 2020 áprilisában megfeszített munkatempóban Kiskunhalason építteti fel a 150 férőhelyes modern, járványkórházat.

Cégünk már ezt megelőzően is vállalta mobil közintézmények telepítését, mivel ez az egyik fő profilunk, de ilyen rövid határidővel még nem kellett dolgoznunk. Összeszokott csapatunk azonban képes gyorsan reagálni a rendkívüli feladatokra és hatékonyan tud együtt dolgozni más cégekkel is azon, hogy egy ilyen jellegű szakmai bravúrt véghez vigyen. A több mint 220 irodakonténer telepítését és összeszerelését megfeszített munkatempóban közel 3200 m2 alapterületen végeztük el.

A moduláris kórház építéséről

A feladat szakmailag és emberileg is próbatétel volt minden résztvevőnek. A telepítésről készült kisfilmünkben is látható hogy sok, előre nem látható problémával kellett szembe néznünk. Ilyen volt többek között a váratlanul érkezett havazás, amely többször is beborította a már letelepített konténereket és nehezítette az építkezés menetét.

A mobil építkezéshez szükséges elemeket több cég szállította a helyszínre, naponta több mint 50 kamionnal. A járművek hosszú sorokban torlódtak fel és várakoztak arra, hogy lepakoljanak. A területre azonban a munkagépek miatt csak korlátozott számban mehettek be. Ekkor egyik tapasztalt kollégánk-aki a telepítés menetét vezényelte-találta ki, hogy a várakozó kamionokról a kerítésen át daruval emeljük be az irodakonténereket. Ezzel az ötlettel, jelentősen felgyorsítottuk a telepítés menetét, mivel egyszerre több konténert tudtunk a kamionokról lepakolni. Az építkezés alatt több szakma képviselője dolgozott hol egymást felváltva, hol egymás mellett. A konténerszerelők mellett gépészek, gipszkartonosok, festők, légtechnikusok egymásnak adták át a munkát, hogy az épület minél előbb kész legyen a legmodernebb orvosi berendezések fogadására.

Így alakult ki az a helyzet, hogy egyszerre nyomon lehetett követni a mobil építkezés minden fázisát a különböző szerelőpontokon.

A telepítés meghatározott rendben történt. A megfelelő talajmunka és betonalap elkészítése után kezdtük el lerakni a konténereket. Előfordult az is, hogy megváltoztatták a mobil kórház alaprajzát és gyorsan módosítani kellett a konténerek elhelyezését. Ezért szeretjük ezt az építési módot, mert így szinte folyamatosan tudunk a megrendelő igényeihez igazodni végig az építkezés menete alatt. Nem jelent gondot a gyors változtatás.

A mobil kórház belső terének kialakítása

A kórház központi konténeregységéből 3 szárnyban nyílik 36 kórterem, melyekben a betegeket járványügyi kockázatuk és egészségi állapotuk alapján elkülönítve lehet ellátni. A legszigorúbb infektológiai szabályoknak is megfelelő, 225 irodakonténerből álló épületegyüttes három utas zsiliprendszerű öltözőkkel, befogadó és vizsgáló részleggel, laboratóriummal, röntgen-, ultrahang- és CT-készülékkel, továbbá lélegeztető gépekkel van felszerelve.

Egy személyes történet a járványkórház építéséről

Annyira gyorsan kellett kivonulnunk Kiskunhalasra, hogy nem volt lehetőségünk előre szállást foglalni. Ott helyben kellett megoldást találni erre a problémára is. Nagyszerű érzés volt számunkra átélni és megtapasztalni azt az összefogást, ahogyan a helyi polgármester a segítségünkre sietett a Szakképzési Centrum főigazgatójával együtt, és ingyen a rendelkezésünkre bocsátotta Kiskunhalason a kollégiumi szállást. Nagyon hálásak voltunk azért, hogy rendezett körülmények között pihenhettek a kollégáink. Utolsó nap pedig segítettek megszervezni a dolgozóinknak egy közös bográcsozást, hogy együtt pihenjük ki a megfeszített munka fáradalmait. Külön köszönjük Ica néni gondoskodását, aki végig figyelte, hogy mire van szükségünk és mindent megtett azért, hogy ne szenvedjünk hiányt semmiben.

A moduláris építkezés jövője

A moduláris építési mód lehetővé teszi, hogy a hagyományos építkezésnél jóval gyorsabban hozzunk létre akár több ezer m2 alapterületű épületkomplexumot, ipari vagy közhasznú célra egyaránt. Változatos, egyedi igényeket kielégítő épületeket tudunk így megalkotni, melyet azután a különféle burkoló anyagok felhasználásával ugyanolyanná tudunk varázsolni, mint egy hagyományos építkezés esetében. A konténerekből a megrendelő igényeire szabva tudunk gyorsan és egyszerűen különféle egyedi megoldásokat kialakítani. Itt tényleg szárnyalhat a fantázia! Nincsenek olyan megkötések, mint a hagyományos építkezésnél. Ha a gyorsaság, költséghatékonyság fontos szempont egy építkezésnél, akkor a moduláris építkezésnek nincs vetélytársa!

Jelenleg azon dolgozunk, hogy ezt a fajta mobil építkezést a magán emberek számára is elérhetővé tegyük, színvonalas, korszerű, gyors mobil lakást biztosítva ezzel a családok számára. Több mint 20 éves szakmai múltunk a garancia arra, hogy ezen a területen is magas minőséget fogunk nyújtani.

Vissza a hírekhez